torstai 24. maaliskuuta 2011

Brittupalkka ja nettopalkka - palkasta tehtävät vähennykset

Bruttopalkalla tarkoitetaan työnantajan kanssa sovittavaa palkkaa, josta sitten vähennetään verot ja muut maksut. Näin päädytään työntekijälle käteen maksettavaan nettopalkkaan. Suomessa bruttopalkasta lakisääteisesti vähennettävät erät ovat.

  • Ennakonpidätys. Työnantajalla on Suomessa lakisääteinen velvollisuus pidättää vero työntekijälle maksamastaan palkasta työntekijän verokortin mukaan. Ellei työntekijä toimita työnantajalle verokorttia toimitetaan ennakonpidätys suurimmalla mahdollisella veroprosentilla eli 60%.
  • TYEL-maksu. Työntekijän eläkemaksu eli TYEL-maksu on kokonaisuudessaan yli 20% työntekijän palkasta mutta siitä työntekijä itse maksaa vain pienen osan. Vuonna 2011 se on alle 53-vuotiaalta työntekikältä 4,7% palkasta ja 53 vuotta täyttäneeltä työntekijältä 6% palkasta.
  • Työttömyysvakuutusmaksua työntekijän palkasta peritään 0,4% vuonna 2011.
Näiden lisäksi työnantaja on Suomessa velvollinen pidättämään työntekijän palkasta ulosottoviranomaisten määräämään ulosoton mikäli ulosottomies toimittaa työnantajalle tätä koskevan maksukiellon. Tällöin osa työntekijän palkasta maksetaankin työntekijän tilin sijasta ulosottovirastolle ja käytetään ulosottovelan lyhentämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti