torstai 24. maaliskuuta 2011

Työnantajan henkilösivukulut - Mitä työnantaja maksaa palkan päälle?

Työnantajan henkilösivukulujen sanotaan olevan Suomessa merkittävä tekijä, joka tekee työllistämisestä vaikeaa. Osittain näin onkin. Selvitän alla mitä kaikkea työnantaja Suomesa joutuu maksamaan palkan päälle. Käytän esimerkkiä, jossa tasalukujen helppouden vuoksi työntekijä tulee tekemään urakkatyön, josta sovittava palkka lomakorvauksineen on 1000€.

Eläkemaksu
Työnantajan maksama eläkemaksu on ehdottomasti suurin yksittäinen henkilösivukulu, joka työnantajan tulee maksaa. Kokonaiseläkemaksu Suomessa on vuonna 2011 22,5-23% riippuen työnantajan koosta. Tästä 4,7% työntekijältä peritään palkasta palkanmaksun yhteydessä. Näin työnantajalle jäävä kulu on 17,8-18,3% palkasta. Jos kyseessä on pieni työnantaja tuo prosentti on 17,8%. Näin esimerkin 1000€ palkasta työnantajalle tulee lisäksi 178€ eläkemaksu maksettavaksi.

Sosiaaliturvamaksu
Sosiaaliturvamaksun työnantaja maksaa yhdessä palkasta pidättämiensä verojen kanssa verovirastolle. Sen suuruus on 2,12% palkoista. Esimerkin 1000€ palkasta tulee siis maksettavaksi 21,20€ sotumaksu.

Työttömyysvakuutusmaksu
Työttömyysvakuutusmaksu pienellä työnantajalla on 0,8% palkoista eli esimerkissämme siitä tulee 8€ maksu työnantajalle.

Tapaturmavakuutus ja ryhmähenkivakuutus
Työnantaja on velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä ja tämän vakuutuksen maksu riippuu kovasti työn tapaturmariskistä. Maksu voi toimistotyössä olla alle prosentin mutta esimerkiksi rakennustöissä useita prosentteja. Oletamme esimerkin työn keskivertoa hieman riskisemmäksi ja maksuksi 2% palkoista. Tällöin 20€ tulee tästä maksettavaa työnantajalle.

Yhteensä nämä lakisääteiset lisämaksut palkan päälle ovat työnantajalle esimerkissämme:
-Työeläkemaksu 178€
-Sosiaaliturvamaksu 21,20€
-Työttömyysvakuutusmaksu 8€
-Tapaturma ja henkivakuutus 20€
YHTEENSÄ: 227,20€ eli 22,7% maksetuista palkoista.

Tämä esimerkki on laskettu siis palkasta, joka sisälsi jo lomakorvaukset. Jos lomakorvauksen (9%) ja muiden lisäkulujen kuten sairaslomista ja työterveyshuollosta tulevien vaikutus lasketaan mukaan päästään helposti yli 30% lisäkuluun työnantajalle. Lisäksi monilla aloilla on sovittu puolen kuun palkkaa vastaavasta lomarahasta, joka tulee vielä työsopimuksessa maksettavan palkan päälle. Siksi monissa yrityksissä esimerkiksi budjetoidessa oletetaan lisäkuluja tulevan 35% sovitun palkan päälle. Tämä vastaa varsin hyvin todellisuutta, jos työntekikät sairastelevat keskimääräisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti