torstai 15. syyskuuta 2016

Ohjelmistokehittäjän palkka - Koodarien palkat vaihtelevat suuresti

Ohjelmistokehittäjien ja koodarien palkat vaihtelevat erittäin suuresti riippuen monesta ammattitaitotekijästä ja myös työnantajasta ja alueen työvoimatilanteesta kyseisten osaajien suhteen. Kokosin kuitenkin alla olevaan taulukkoon hieman eri osaamistasojen tyypillisiä palkkatasoja.

Junior-ohjelmoijat ja nuoremmat ohjelmistokehittäjät
Tarkoitan junior-ohjelmoijilla ja nuoremmilla ohjelmistokehittäjillä henkilöitä, joiden työnkuvaa työnantajan näkökulmasta kuvaavat seuraavat seikat:
  • Työntekijä ei ole enää ihan harjoittelija mutta hän kykenee itsenäisesti vain varsin suppeisiin työsuorituksiin ja työskentelee yleensä tiiviisti vanhemman ohjelmistokehittäjän tai muun ohjauksen alaisena.
  • Jos kyse on työnantajan asiakasyritykselle tehtävistä asiakasprojekteista tai tuntityöstä juniorin tai nuoremman ohjelmistokehittäjän yksi tunnuspiirre on se, että heidän asiakasyhteydenpitonsa ilman välikäsiä on olematonta tai hyvin rajoitettua.
Tällaisten juniorien palkkatasot vaihtelevat alueellisesti ja sen mukaan mistä ohjelmointikielestä on kyse. Mitä vähemmän osaajia alueella on kyseisessä osaamisalassa sitä korkeammaksi juniorienkin palkkataso voi nousta mutta lähtökohtaisesti ensimmäinen numero junir ohjelmistokehittäjien palkoissa on 2. Sanoisin, että 2200-2700 on sellainen palkkataso, jolla nopeasti kehittyvä mutta vielä kokematon ohjelmistokehittäjä voi olettaa työllistyvänsä.

Itsenäisen aseman saavuttanut mutta ei vielä senior-ohjelmistokehittäjä
Saanko kertoa teille ohjelmistokehittäjät työnantajien salaisuuden. Näillä kavereilla ohjelmistoalan yritykset yleensä tekevät kovakatteisimman busineksen. Parasta businesta ohjelmistoalan yrityksille ovat yleensä ne nopeasti asiansa oppivat juniorit, jotka tulevat sisään ohjelmistotaloon juniorin palkalla mutta oppivat itsenäisesti kehittämään isompia kokonaisuuksia ja alkavat tuottamaan joko laskutustyössä tai viemään yrityksen oman tuotteen kehittämistä eteenpäin. Nopeasti kehittyvä juniorihan saattaa saavuttaa tämän tilanteen jo alle vuodessa. Titteli ja palkkaluokka ovat vielä juniorin mutta työt alkavat kasvaa. Tässä kohtaa nuoren kasvavan ohjelmistoleijonan tulisi olla hereillä omien etujensa ja palkkansa suhteen. Listasin muutaman tunnusmerkin, joiden toteutuessa kannattaa miettiä palkkaneuvottelua:
  • Alat saada isompia kokonaisuuksia hoidettavaksesi ja ilman vanhemman ohjelmistokehittäjän säännöllistä tukea.
  • Asiakastyössä teet ehkä suoremmin asiakkaan kanssa yhteistyötä. Saattaa olla, ettet kommunikoi itse asiakkaalle mutta projektipäällikkö tai vastaava antaa sinulle enemmän tilaa kuin alkuvaiheessa. Suora asiakaskommunikointivastuu kertoo aina luottamuksesta eli silloin tiedät astuneen seuraavalle tasolle.
Tällä porukalla ohjelmistotalot tekevät sen parhaan busineksen. He tulivat sisään ehkä 2,5k€ kk-palkalla. Heille annettiin pieni 150€ korotus ja nyt he tekevät onnellisina työtä 2650€/kk palkalla tajuamatta paljonko asiakasta tuosta työstä laskutetaan. Oikeastaan he tekevät 98% samaa työtä kuin vanhemmat ohjelmistokehittäjät, joiden palkka alkaa kolmosella.

Semiseniorit
Oikeastaan sitten heti kun homma alkaa olla ohjelmistokehittäjällä hanskassa niin, että hän hoitaa omaa tonttiaan hänen ihan realistinen palkkatoiveensa alkaa kolmosella. Kuten edellisessä kohdassa sanoin, useim vastuut kasvavat koodareilla tähän tasoon ennen kuin palkat. 3000-3500 on ihan perus ok ohjelmistokehittäjän palkkataso. Et ole vielä minkään alan seniori mutta et ole koko ajan projektipäällikön etkä vanhempien seniorien kimpussa kyselemässäkään. 3500-4000 palkkahaarukasta haaveilevan koodarin kannattaa miettiä mitä erikoisosaamista mina tuon. 4000€ ei ole vielä mahdoton palkka ohjelmistokehittäjälle mutta siihen palkkaan pitää pystyä tuomaan jotain erityistä osaamista. Se voi olla koodariksi poikkeuksellisen hyvää asiakaskommonikaatiota ja asiakassuhteen hoitoa, jolloin sinulle voidaan maksaa enemmän kun projektipäällikköä ei tarvita joka väliin selvittelemään missä mennään. Toisaalta se voi olla jonkin erityisen kriittisen osaamisen suvereenia hallintaa. Jos taas saat ohjelmistokehittämisestä nelosella alkavaa palkkaa mutta et tunnista itsessäsi mitään erityisosaamisaluetta, olet ehkä juuri se kaveri, johon seuraava YT-kierros osuu.

Senier developerit (oikeasti seniorit osaajat)
Sellaisten oikeiden senior-ohjelmistokehittäjien, joiden työ on oikeasti itsenäistä ja joilla on näköpiirissä kehittyminen software architect -luokkaan tai joilla on allaan nuorempia osaajia, oikea palkkataso on sitten nelosella alkavaa tai ainakin hyvin lähellä sitä riippuen tietenkin työnantajasta ja työntekijästä.

Voiko koodari ansaita 5000€ kuukaudessa?
Koodaritaustaiset ihmiset voivat tienata yli 5000€ kuukaudessa mutta silloin siinä maksetaan yleensä muustakin, esimerkiksi:
  • Tuotepäällikkötyyppisestä itsenäisestä tuotteen kehittämisestä yhteistyössä asiakkaiden ja oman myynnin kanssa. Olet oikeastaan silloin tuotteesta laajemmin vastuussa.
  • Olet avaintuotteen tuotekehityksen avainosaaja. Ilman sinua firman päätuotteen tuotekehitysprojektit pysähtyvät. Olet korvaamaton avainresurssi työnantajallesi.
  • Olet myös myyjä ja asiakassuhdevastaava. Tällöin palkkasi peruste ei ole enää ohjelmisto-osaaminen vaan se, että luot toiminnallasi ihan suoraan uutta businesta.
  • Olet yrittäjä tai laskutusbonuksesi on agressiivinen palkkatyössä. Tällöin teet oletettavasti paljon normaalia pidempää työpäivää eli osa palkastasi on oikeastaan ylitöitä.
  • Olet esimiesvastuussa. Vastaat ja raportoit isommista kokonaisuuksista eli palkan peruste on esimiesasema eikä pelkkä ohjelmisto-osaaminen.
Vain äärimmäisen harva ohjelmistokehittäjä onnistuu tienaamaan palkkatyössä 5000€ pelkästään ohjelmointiosaamisellaan. Tittelisi saattaa olla ohjelmointiin viittaava mutta oikeasti työnantajan näkökulmasta tuot jotain muutakin osaamista, jolla palkkasi on työnantajalle perusteltu.