keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Palkkatiedot ammateittain - Millä palkalla kuulut parhaiten tienaavaan 10%?

Keskipalkkojen lisäksi on mielenkiintoista tietää millä palkalla kuulut omaan koulutustasoosi nähden parhaaseen 10% tai huonoimpaan 10% tienaaviin. Tämä selviää Tilastokeskuksen tilastoista. Alla olevissa tiedoissa on koulutustasoittain kuukausipalkat, joilla kuulut oman koulutustasosi ylimpään tai alimpaan ansioluokkaan. Mukana on vain yksityisten työnantajien palveluksessa olevat työntekijät.

Perusasteen koulutus
Jos koulut ovat jääneet vähille mutta tienaat yli 3998€/kk kuulut omaan koulutukseesi nähden parhaiten tienaavaan 10% joukkoon yksityisillä työnantajilla olevista ihmisistä. Jos taas ansiosi yksityisellä työnantajalla on alle 1754€/kk kuulu alimpaan 10% joukkoon.

Keskiasteen koulutus
Jos sinulla on keskiasteen ammatillinen koulutus ja tienaat yli 3817€/kk olet koulutukseesi nähden suurituloisimman kymmenyksen joukossa. Vastaavasti pienituloisin kymmenys tienaa alle 1794€/kk.

Ylempi korkeakouluaste
Jos olet maisterin tutkinnon suorittanut ja yksityisen työnantajan palveluksessa pitää sinun tienata yli 6700€/kk kuuluaksesi parhaiten tienaavaan 10%:iin. Pienituloisin maisterikymmenys tienaa alle 2732€/kk yksityisellä työnantajalla.

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Palkkatiedot ammateittain - Vartijan palkka

Palvelualojen ammattiliiton PAM:n verkkosivuilta löytyvän vartiointialan palkkataulukon mukaan vartioiden minimipalkat ovat 1.2.2011 alkaneella työehtosopimuskaudella seuraavat alueellisesti eroteltuina pääkaupunkiseutuun ja muuhun Suomeen.

Perustyötä (taso 2) tekevä vartija saa alle kahden vuoden työkokemuksella pääkaupunkiseudulla 1602€ kuukausipalkkaa ja muualla Suomessa 1548€ kuukausipalkkaa. Kahden työkokemusvuoden jälkeen palkat nousevat pääkaupunkiseudulla 1644€ ja muualla Suomessa 1589€. Seitsemän työkokemusvuoden jälkeen perusvartiointityön palkaksi tulee pääkaupunkiseudulla 1690€ ja muualla Suomessa 1631€.

Vartiointityö tapahtuu usein ilta- ja yöaikaan ja iltalisä klo 17-21 on 1€/tunti ja yölisä klo 21-07 1,65€/h. Lauantaityöstä klo 0.00-24.00 masketaan lisäksi 2€/h lauantailisää. Sunnuntailisä on lakisääteisesti 100% palkasta eli nk. tuplapalkka.

Vaativimmissa vartiointitehtävissä ja vuoroesimiehillä kuukausipalkat ovat työehtosopimuksen mukaan lähellä 2000€/kk.

torstai 7. huhtikuuta 2011

Palkkatiedot ammateittain: Toimittajan palkka

Toimittajien palkat vaihtelevat erittäin suuresti tehtävän, työsuhteen ja median mukaan. Tilastokeskuksen mukaan säännöllistä työtä tekevien toimittajien keskipalla vuonna 2008 oli 3329€/kk. Kun siihen on tullut muutamien vuosien indeksikorotukset lienee keskipalkka tällä hetkellä hieman alle 3500€/kk.

Toimittajista kuitenkin yli neljännes on nk. freelance-toimittajia, jotka tekevät työtä moneen toimitukseen ja moneen mediaan. Heidän palkkansa vaihtelee kovasti riippuen siitä mihin mediaan kulloinkin työtään tekevät.

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Palkkatiedot ammateittain - Diplomi-insinöörin keskipalkka

Diplomi-insinöörien palkasta kattavin tilastokatsaus on Tekniikan Akateemisten vuoden 2009 työmarkkinatutkimus. Keskimäärin diplomi-insinööri ansaitsi tutkimuksen mukaan 4864€/kk. Parasta palkkaa diplomi-insinööreille maksettiin yksityisillä palvelualoilla: keskiarvo oli 5 091 ja mediaani 4 604 euroa. Yli 7 100 euron ansioille ylsi joka kymmenes diplomi-insinööri.

Tutkimuksessa kuukausiansiolla tarkoitetaan bruttopalkkaa, joka sisältää peruspalkan, luontoistulojen verotusarvon ja myyntimiesten provisioiden kaltaiset säännölliset erät. Palkkaan ei lasketa muun muassa ylityökorvauksia, lomarahoja tai vuosibonuksia.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Palkkatiedot ammateittain - Kansanedustajan palkka

Näin eduskuntavaalien alla on ajankohtaista kirjoittaa siitä millaista palkkaa tulevat kansanedustajat tulevat saamaan. Toukokuussa uusille kansanedustajille luvassa on uusi 6,5 prosentin korotus, jonka jälkeen kansanedustaja korjaa kuukauden ahkeroinnista 6 335 euroa. Neljännen kauden kansanedustaja eli yli 12 vuotta kansanedustajana toiminut tienaa 6 811 euroa kuukaudessa. Eduskunnan puhemiehen kuukausipalkkio nousee ensi kaudella 11 675 euroon.

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Controllerin palkka

Controller tittelillä olevien ihmisten palkat vaihtelevat hyvin paljon mutta niin vaihtelevat tehtävätkin. Ison yrityksen liiketoimintayksikön controller tai group controller voi olla organisaatiossa hyvinkin merkittävä henkilö ja palkat voivat ylittää monen pienen yrityksen talousjohtajan palkat. Toisaalta joissain paikoissa controller on vain fiksumpi kirjanpitäjä ja silloin palkkakin usein samalla tasolla pääkirjanpitäjien kanssa. Kokosin alle hieman eri tyyppisiä controller tehtäviä ja niiden palkkatasoja.

Assistant controller
Poolian palkkatutkimuksen mukaan assistant controller -tittelillä työskentelevien keskimääräinen palkka on 2779€/kk. Oman arvioni mukaan se on hyvin oikean suuntainen. Assistant controller tittelillä työskentelevä on usein vastavalmistunut tradenomi tai kauppatieteiden maisteri ja heidän alkupalkkansa ovat tässä 2500-3000€/kk luokassa.

Controller
Controller tittelillä olevien palkka riippuu kovasti siitä millaisessa työnkuvassa he työskentelevät. Isossa talousosastossa ilman omaa liiketoimintayksikön raportointivastuuta olevan "rivicontrollerin" palkat ovat kokemuksesta ja koulutuksesta riippuen yleensä luokassa 3300-4300€/kk. Mitä itsenäisemmin ja mitä isommasta liiketoiminta-alueesta controller yksin vastaa sitä isompi on palkkakin. Jos controller vastaa itsenäisesti jonkin liiketoimintayksikön raportoinnista on palkka yleensä vähintään 4000€/kk ja ylärajaa on mahdoton määrittää. Konsernien group controller tai isoimpien liiketoimintayksiköiden controllerit voivat saada yli 5000€ tai jopa yli 6000€ kuukausipalkkoja. Näissä tehtävissä toimivien tehtävät ovat vastuiltaan sellaisia, että nimikkeenä voisi olla yhtä hyvin vaikkapa talouspäällikkö.

Group controller
Group controller nimikkeenä viittaa jo konserniraportointiin ja siinä tarvittavaan erityisosaamiseen. Tästä syystä group controllerit eivät ole ole aivan vastavalmistuneita ja heidän palkkansakin ovat korkeampia. Group controllerin palkat pienessäkin konsernissa lähtevät varmasti tasolta 4500€/kk ja ylärajaa on mahdoton sanoa.